Ošpice v letu 2011

Do oktobra 2011 so v evropski zdravstveni regiji, ki vključuje 53 držav, poročali o preko 26.000 primerov ošpic, največ iz Francije. Večina bolnikov proti ošpicam ni bila cepljenih, oziroma podatki o cepljenju proti ošpicam niso bili znani. Polovica bolnikov je bila starih pod 15 let, od tega četrtina  otrok, mlajših od pet let.
Zaradi posledic ošpic je umrlo devet oseb.

Ošpice so nalezljiva virusna bolezen, ki ne poteka le kot izpuščajna bolezen z vročino, ampak so pogoste komplikacije, predvsem pljučnice. Zajezitev kroženja virusa ošpic se doseže z vsaj 95% precepljenostjo. V Sloveniji je cepljenje proti ošpicam z dvema odmerkoma cepiva obvezno. Prav zaradi visoke precepljenosti smo v letu 2011 pri nas zabeležili le 23 bolnikov z ošpicami.

Povezava do filma o posledicah ošpic je dostopna na http://www.ecpcp.eu/measles_video-english.html in http://www.ecpcp.eu/video_news_release.html.

Spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Zakonodaja od nas zahteva, da vas vprašamo za dovoljenje. Ali se strinjate z uporabo spletnih piškotkov na teh straneh?

EU Cookie Directive Module Information