Seznam pogosto zastavljenih vprašanj - F.A.Q.
FAQs - Nalezljive bolezni
Kdaj in v katerih okoljih je pojavnost uši najpogostejša?
Zanesljivih podatkov o tem, koliko ljudi vsako leto dobi uši, ni.

Primeri ušivosti se v Sloveniji ne spremlja sistematično, ker jo po obstoječi zakonodaji ni potrebno prijavljati. Na podlagi sporočil, ki jih dobivamo pa vemo, da se ušivost med otroki običajno poveča takoj po začetku šolskega leta, ter po vrnitvah otrok iz različnih obšolskih dejavnosti, kjer prihaja med otroci do tesnejših kontaktov. Med počitnicami v poletnih mesecih ušivost običajno ni zaznana. Na ušivost nakazuje neprestano srbenje kože, ker je uši se hranijo s krvjo, zaradi gibanja in hranjenja pa povzročajo močno srbenje. S pazljivim pregledom lasišča lahko najdemo rjavkaste uši, ki se ponavadi zelo živahno premikajo. Preden se uši napijejo krvi, so svetle barve, nato pa se obarvajo rdečkasto. Najpogosteje jih najdemo na zatilju in za ušesi, lahko pa se naselijo tudi na obrveh, trepalnicah in moški bradi.

Še pogosteje kot uši opazimo belkaste gnide, ki so velike 1 mm in močno prilepljene na lase.
Ali je uš za zdravje nevaren zajedalec, ali prenaša morda kakšne povzročitelje nalezljivih bolezni?
Uši prenašajo nekatere nalezljive bolezni, a jih pri nas ni (npr. pegavi tifus). Uši predstavljajo nevšečnost zaradi srbenja, ki pa se ne pojavi takoj, ko človek dobi uši, ampak šele po nekaj dnevih. To dejstvo je za širjenje ušivosti pomembno, saj ko se srbenje pojavi, je bilo v kolektivu že veliko priložnosti za širjenje ušivosti.
Mnogi uši še vedno povezujejo s slabo higieno. Pa to drži?
Ne, uši ne izbirajo. Včasih je bila ušivost spremljevalka revščine in nesreče, danes pa se pojavlja brez pravila in ne izbira, saj se pojavlja tudi v državah z najvišjim standardom.
Kako se prenašajo?
Uši se učinkovito širijo v skupinah, v katerih so medosebni stiki tesni, torej zlasti v vrtcih in šolah.

Uši ne letajo in ne skačejo. Prenašajo se v glavnem z neposrednim stikom glava-glava, lahko pa se prenašajo tudi preko kap, rut, glavnikov, slušalk...
Kako ugotovimo, da smo se nalezli uši oziroma kako jih odkrijemo?
Najlažji način odkrivanja uši in njihovih jajčec je česanje z gostim glavnikom in temeljito pregledovanje. Ob sumu na uši je najbolj preprost način odkrivanja naslednji: na dno kopalne kadi položimo velik bel papir in z gostim glavnikom prečešemo lase ter z lupo pregledamo papir.
Ali lahko zaradi praskanja pride do kakršnekoli okužbe?
Na mestu vboda, ki nastane, ker uši sesajo kri, nastane mehurček, ki srbi. Zaradi praskanja pogosto pride do okužbe z bakterijami, ki povzročijo dodatno lokalno vnetje.
Kako odpraviti uši?
V lekarni dobite pripravke za hitro in učinkovito razuševanje. Nekatera vsebujejo indekticide, druga pa ne; to so npr. pripravki, ki so izdelani iz rastlinskih olj in uši zadušijo. Olje raztopi lepljivo snov, s katero so gnide pritrjene na lase. Lase lažje prečešemo in izperemo insekte. Na tržišču je več pripravkov, ki vsebujejo kemične učinkovine, kot so permetrin in benzilni alkohol. Pri uporabi teh pripravkov moramo upoštevati navodila za razuševanje, ves postopek pa ponovimo čez 7 do 10 dni. Razuševanje je naloga staršev in se izvaja samo pri tistih, ki imajo uši. Sredstev za razuševanje ne uporabljamo pri osebah, pri katerih nismo našli gnid oziroma uši. Za dolgoročen uspeh je potrebno, da z las odstranite vse uši in gnide do zadnje. Če se vam ne posreči, se nadloga z ušmi kmalu ponovi. 

Obleko, posteljnino, osebno perilo, okrasne blazine,….je potrebno oprati pri najvišji dovoljeni temperaturi – po možnosti 95º C. Prelikamo z likalnikom!

Vse predmete za higieno las (krtače, glavnike, sponke, naglavne obroče… ) in igrače je treba oprati v vroči vodi, najmanj 10 min pri vsaj 55º C. Ne pozabite kap, rutic, pokrival!

Plišaste igračke in nepralno obleko dajte za 48 ur v zamrzovalno skrinjo, jih vsaj 14 dni neprodušno zaprite v plastično vrečko.

Spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Zakonodaja od nas zahteva, da vas vprašamo za dovoljenje. Ali se strinjate z uporabo spletnih piškotkov na teh straneh?

EU Cookie Directive Module Information