Seznam pogosto zastavljenih vprašanj - F.A.Q.
FAQs - Cepljenje
Odgovori iz pogosto zastavljenih vprašanj - glede cepljenja. 
Je za cepljenje žensk proti HPV starostna omejitev?
Ne, ni. Ženske se lahko cepijo ne glede na starost.
Malenkostno sem prehlajen. Se cepim proti gripi?
Cepljenje proti katerikoli nalezljivi bolezni se odloži v primeru akutne vročinske bolezni. Če ste malo prehlajeni, se lahko cepite proti gripi.
Kdaj se lahko cepim proti klopnemu meningitisu? Katere bolezni še prenašajo klopi?
Cepljenje  proti meningitisu (KME) lahko opravite ne glede na letni čas. V obdobju, ko so klopi že aktivni, se za cepljenje uporabijo t.i. hitre sheme, ko si odmerki cepiva sledijo na krajša obdobja. V zimskem času, ko klopi niso aktivni, so lahko presledki med posameznimi odmerki daljši. V Sloveniji za cepljenje uporabljamo cepivi dveh proizvajalcev. Sheme cepljenja so na http://www.drustvo-bpnb.si/index.php/cepiva-in-cepljenje/163-cepljenje-prot-klopnemu-meningoencefalitisu-kme
Potujem v Čečečnijo. Zanima me, ali je potrebno kakšno cepljenje?
Za to državo se svetuje cepljenje proti hepatitisu A in B (za dolgotrajno zaščito so potrebni trije odmerki po shemi 0,1, 6 mesecev) ter zaščita proti tetanusu (kako je s cepljenjem proti tetanusu preverite pri osebnem zdravniku; če je od zadnjega odmerka minilo več kot 10 let, svetujemo poživitveno cepljenje. Zadnje »sistematično« cepljenje proti tetanusu je v Sloveniji 3. letniku srednje šole. Zaščita proti tetanusu se preverja ob poškodbah). 
Glede na geografsko lego Čečenije se svetuje še poživitveni odmerek proti otroški paralizi. Preveriti je potrebno, kako je z zaščito proti ošpicam.
Za dalj časa grem v Južnoafriško republiko, v bližino Johannesburga. Zanima me, katera cepljenja so za to območje obvezna ?
Za JAR ni obveznih cepljenj. V okolici Krugerjevega parka pa je malarično območje, zato je obvezna zaščita proti malariji s tabletami (kemoprofilaksa).
Od priporočljivih cepljenj pride v poštev cepljenje proti hepatitisu A in B. Priporoča se še cepljenje proti tifusu z enim odmerkom, zaščita pa traja tri leta.
Pri osebnem zdravniku preverite zaščito oziroma datum zadnjega cepljenja proti tetanusu in cepljenje proti ošpicam.
Sin v kratkem potuje na Tajsko. Katera cepljenja so za njegovo varnost priporočljiva?
Za Tajsko se priporoča cepljenje proti hepatitisu A in B, v določenih primerih cepljenje proti steklini in trebušnemu tifusu, pri osebnem zdravniki pa je potrebno preveriti cepljenje proti tetanusu in ošpicam. Cepljenje proti hepatitisu A in B s kombiniranim cepivom je sestavljeno iz treh odmerkov. Prva dva odmerka, ki si sledita v razmiku 1 meseca, nudita zelo solidno zaščito, tretji, ki se da 6 mesecev po prvem odmerku, pa nudi po do sedaj znanih podatkih več kot 20-letno zaščito.
V primeru, da je potovanje po vaseh, prehrana pa na ulici, svetujemo še preventivno cepljenje proti steklini zaradi morebitnih živalskih ugrizov in cepljenje proti trebušnemu tifusu, ki ga povzroča Salmonella typhi, okužba pa se prenaša preko okužene hrane in vode.
Nameravam potovati v Brazilijo. Na netu sem prebral, da bi se bilo dobro cepiti proti rumeni mrzlici, in kombinaciji proti hepatitisu A in B. Prav tako me zanima, kje se dobijo tablete proti malariji?
Za Brazilijo je cepljenje proti rumeni mrzlici obvezno. Cepljenje se dokumentira v mednarodno veljavni dokument in ga je potrebno opraviti 10 dni pred prihodom v Brazilijo. Cepi se z enim odmerkom, zaščita traja 10 let.
Poleg tega se za Brazilijo svetuje še cepljenje proti hepatitisu A in B in preverjanje zaščite proti tetanusu. Cepljenje proti hepatitisu A in B je sestavljeno iz treh odmerkov cepiva v pol leta, dobra zaščita se ustvari že po prvih dveh odmerkih, ki se sledita v razmiku enega meseca.
Zaščito proti tetanusu preverite pri svojem osebnem zdravniku; v Sloveniji se sistematično cepi proti tetanusu v tretjem letniku srednjih šol, kasneje pa cepimo v primeru, ko je prišlo do poškodbe in če je od zadnjega odmerka minilo pet oziroma deset let.
Tablete proti malariji dobite na območnih zavodih za zdravstveno varstvo, kjer dobite vse potrebne informacije o priporočenem antimalariku. Cena antimalarika je odvisna od vrste izbranega antimalarika in dolžine bivanja na malaričnem področju.
Imam vprašanje glede cepljenja in zaščite za Haiti (odhajam v Port Au Prince in Petit Goave)
Glede  na hitri odhod vam vseeno predlagam, da pričnete s cepljenjem proti hepatitisu A in B oziroma prejmete prvi odmerek mono cepiva proti hepatitisu A, drugi odmerek pa prejmete 6 do 12 mesecev po prvem. Tako pridobljena zaščita proti hepatitisu A traja vsaj 25 let, verjetno še dlje. Po prejetih dveh odmerkih ste cepljenje proti hepatitisu A, ki se prenaša fekalno oralno, končali. V primeru, da prejmete prvi odmerek kombiniranega cepiva proti hepatitisu A in B, zaščita ni optimalna, a žal je premalo časa za začetna dva odmerka. Vsekakor bi vam svetovala (glede na razmere) tudi cepljenje proti tifusu, kjer en odmerek ščiti tri leta, preverite pa pri svojem osebnem zdravniku, kdaj ste bila cepljena proti tetanusu. Če je od zadnjega cepljenja minilo več kot 10 let, potrebujete poživitveni odmerek. Glede antimalarične zaščite vam svetujem antimalarik z imenom Malarone. To je novejši antimalarik, ki se dobro prenaša, jemlje se dnevno, je pa seveda odvisno, za koliko časa greste na Haiti, ker je trajanje jemanje tega antimalarika omejeno.
Žal cepivo proti koleri, ki je prisotna na Haitiju, v Sloveniji še ni dostopno. 
Glede varovanja pred okužbo pa veljajo splošni preventivni ukrepi glede prehranjevanja in uživanja pijač, vode in umivanja rok. O vsem se lahko podrobno seznanize na območnih zavodih za zdravstveno varstvo.
Kako je z zaščito oziroma cepljenji pred odhodom v Kenijo?
Za Kenijo je obvezno cepljenje proti rumeni mrzlici z enim odmerkom, najmanj 10 dni pred potovanjem, zaščita drži 10 let. 
Kemoprofilaksa malarije- tablete so ali Lariam ali Malarone; število škatlic oziorma jemanje je odvisno od izbranega antimalarika in dolžine bivanja.
Priporočljivo je še cepljenje proti hepatitisu A in B; potrebni so trije odmerki v razmiku 6 mesecev, prva dva odmerka v razmiku enega meseca nudita solidno zaščito. Poleg tega se še priporoča cepljenje proti meningokoknem meningitisu, če gre za tesne stike z lokalnim prebivalstvom. Glede na pogoje bivanja tudi cepljenje proti trebušnemu tifusu z enim odmerkom. Pri osebnem zdravniku pa je potrebno preveriti cepljenje proti tetanusu: Če je od zadnjega odmerka minilo več kot 10 let, se svetuje poživitveno cepljenje.

Ali se za potovanje v Egipt svetuje kakšno cepljenje?
Da, svetuje se cepljenje proti hepatitisu A in B, trebušnemu tifusu, preveriti je potrebno zaščito proti tetanusu (glejte zgornji odgovor).

Spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Zakonodaja od nas zahteva, da vas vprašamo za dovoljenje. Ali se strinjate z uporabo spletnih piškotkov na teh straneh?

EU Cookie Directive Module Information