Seznam pogosto zastavljenih vprašanj - F.A.Q.
FAQs - Virus HIV (AIDS)
Odgovori iz pogosto zastavljenih vprašanj - glede HIV/AIDS in spolno prenosljivih okužb.
V knjigi sem prebral, da če je oseba okužena s HIV in se poljublja, dlesen pa malo krvavi, je malo možnosti za okužbo. Ali to drži?
Okužba je možna, je pa tveganje za okužbo odvisno od štadija, v katerem je oseba, ki je okužena s HIV. HIV se v krvi okužene osebe nahaja na začetku okužbe in na koncu bolezni, vmes pa se »skrije« v bezgavke. Tveganje za prenos okužbe npr. ob poljubljanju, če je slini primešana kri, je sicer možno, a izredno majhno. V sami slini pa je koncentracija virusa premajhna, da bi prišlo do okužbe.
Prenos okužbe preko krvi (v kar sodi poljubljanje ob krvavečih dlesnih obeh oseb), je torej majhna. Na splošno velja, da se HIV težko prenaša. Statistika: tveganje za prenos ob enkratnem nezaščitenem vaginalnem receptivnem heterosexualnem odnosu (odnos moški –ženska), pri čemer je moški okužen) je manj kot 0.3%, tveganje pri analnem receptivnem odnosu (odnos moški-moški, pri čemer je aktivni moški okužen) je od 1 do 3%, tveganje pri enkratnem vbodu (injiciranju) droge v žilo z okuženo iglo je manj kot 1%.
Lani enkrat sem opazila v bazenu kako sta se dva ljubčkala in mislim da celo imela spolni odnos v javnem bazenu. Zanima me če je fantu prišlo, se potem lahko v bazenu okužijo tudi drugi z virusom hiv?
Ne, kopalci niso ogroženi.
Kakšna je zanesljivost testa na HIV okužbo, če se odločim za testiranje?
Zanesljivost testa na HIV okužbo je zelo visoka. Pri osebah, ki se same odločijo za prostovoljno testiranje, se uporablja ELISA test 4. generacije. Test ugotavlja prisotnost specifičnih protiteles proti HIV 1 in HIV 2 in prisotnost virusa (p24 antigen). 
Katere spolne bolezni so najbolj nevarne?
Vsaka spolno prenosljiva okužba je lahko nevarna zaradi posledic, ki jih povzroča. Nekatere okužbe so ozdravljive, druge ne, kot je to npr. pri genitalnem herpesu, HIV-u in okužbi z rakotvornimi HPV ter HPV, ki povzročajo genitalne bradavice. Pri nekaterih spolno prenosljivih okužbah (SPO) so posledice veliko hujše za dekleta in ženske, ker okužba zaradi odsotnosti zdravstvenih težav (asimptomatska okužba) ni bila prepoznana in zato zdravljena. Pozne posledice, npr. pri klamidijski okužbi se lahko prepoznajo šele rodni dobi, ko je zaradi vnetja v mali medenici ženska neplodna oziroma ima težave pri zanositvi. 
Kakšna zaščita pred HPV okužbo je najboljša?
Na splošno veljajo za varno spolnost ABC priporočila; A kot abstinenca, kar za mlade predvsem pomeni, da s spolnimi odnosi ne hitijo in se zanje odločajo, ko so zreli ne samo telesno, ampak tudi psihično. 
B, kot bodi zvest-a, kar pomeni odnos dveh dobro poznanih in stalnih partnerjev. Intimni odnos z novim partnerjem pomeni, da v prenesenem pomenu glede spolnih okužb imamo intimne odnose z vsemi bivšimi partnerji »aktualnega« partnerja.
C, kot kondom, ki varuje pred SPO in pred neželjeno nosečnostjo. Zaradi specifičnega nahajališča HPV, ki se nahaja tudi v predelu spolovil in ne samo v vaginalnem izločku in semenski tekočini, pa kondom pred HPV okužbo dobro ne varuje. Res je, da večina HPV okužb spontano mine, vendar nekatere pa privedejo do nastanka genitalnih bradavic in predrakavih sprememb na materničnem vratu. Zato proti HPV okužbam svetujem cepljenje.
Pred 2-letoma sem imela nezaščiten spolni odnos z neko osebo. Do danes večjih zdravstveni težav nisem imela. V tem času sem imela nekajkrat angino, vročino 2-3 dni do 37,5°C. Pozimi imam velikokrat vnet mehur, nekajkrat sem imela tudi nahod.

Vaše zdravstvene težave niso značilne za določeno okužbo oziroma bolezen. Če vas skrbi, je res najbolje, da se odločite za testiranje. Tako boste pomirjena in se ne boste več obremenjevala ter različne zdravstvene težave pripisovali HIV okužbi.
Pred časom sem imela z moškim nezaščiten spolni odnos, do izliva pa ni prišlo. Kljub temu me skrbi, da se nisem okužila s hepatitisi in HIV-om. Zanima me, če je možno, da do okužbe pride, tudi če partner nima izliva?
Če je moški okužen s HIV, se virus lahko nahaja tudi v tekočini, ki se iz penisa izloča ob vzburjenju in ne le v izlivu. 
Enako velja za viruse hepatitisov, ki se prenašajo s telesnimi tekočinami (hepatitis B in C). Statistična verjetnost, da se HIV ob enkratnem nezaščitenem odnosu prenese, je zelo majhna (manj kot 0.3%) in je odvisna od samega načina odnosa. Če govorimo o tveganju pri spolnem odnosu ženska-moški, je tveganje za prenos okužbe od okuženega moškega na neokuženo žensko ob semenskem izlivu večji kot obratno.
Če želite preveriti okužbo glede HIV-a, je prvi možni datum za testiranje po izpostavljenosti 14 dni po dogodku, za katerega menite, da je bil tvegan. Glede testiranja na hepatitis B in C, pa je potrebno, da mine več tednov (od 4 do 6).
Zanima me, če je možnost za prenos hepatitisa B pri enkratnem nezaščitenem spolnem odnosu večja od tveganja za prenos HIV?
Tveganje za prenos hepatitisa B ob enkratnem nezaščitenem spolnem odnosu je bistveno večja kot je tveganje za prenos HIV-a. 
Čez nekaj dni se bom cepila proti raku na materničnem vratu. Ali lahko imam kljub temu spolne odnose?
Cepljenje proti HPV ne pomeni prepovedi spolnih odnosov. V sporočilih, ki govorijo o zaščiti HPV, poudarjamo, da je zaščita pred okužbo najboljša pri dekletih, ki še niso imele spolnih odnosov, ker še niso bila izpostavljena okužbi. Zaščita pred okužbo se doseže po prejetih treh odmerkih cepiva. Zato, če še nisi imela spolnih odnosov, z njimi počakaj, če je to mogoče. 
Ali se HIV nahaja tudi v človeškem blatu se pravi v iztrebkih? Koliko časa HIV preživi v naravnem okolju - se pravi zunaj telesa?
HIV se nahaja v večjih količinah v krvi, semenski tekočini, izločkih nožnice, materinem mleku. Manjše količine so v plodovnici, možganski tekočini in sklepni tekočini, slini, solzah. Virusa ni v urinu, blatu, izbruhanini, znoju. 

Obstojnost je odvisna od večjih dejavnikov, v laboratorijskih pogojih je bil virus v krvi obstojen nekaj dni.

Spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Zakonodaja od nas zahteva, da vas vprašamo za dovoljenje. Ali se strinjate z uporabo spletnih piškotkov na teh straneh?

EU Cookie Directive Module Information