Klopi in bolezni

klopiKlopi so nevarni, ker prenašajo povzročitelje klopnega meningoencefalitisa, borelioze in humane granulocitne anaplazmoze (staro ime erlihioza), poleg tega pa povzročajo lokalna vnetja v koži.

Vsi klopi niso okuženi. V Sloveniji je okuženost klopov z virusom klopnega meningoencefalitisa, ki povzroča vnetje možganskih ovojnic in možganovine, različna. Bolezen je najbolj razširjena na Gorenjskem, v osrednji Sloveniji, na Koroškem in na Celjskem.

  • Klopni meningitis lahko pusti trajne posledice, kakršne so glavoboli, zmanjšani delovna sposobnost in sposobnost koncentracije, nastopita pa lahko tudi pareza ali ohromelost. V odstotku ali dveh se bolezen konča s smrtjo. Najučinkovitejši način zaščite pred klopnim meningoencefalitisom je cepljenje (več na http://www.drustvo-bpnb.si/index.php/cepiva-in-cepljenje/163-cepljenje-prot-klopnemu-meningoencefalitisu-kme in http://www.drustvo-bpnb.si/index.php/gradivo).

  • S povzročiteljem borelioze so okuženi klopi v vsej Sloveniji. Cepiva ni, zato je previdnost pri zaščiti pred ugrizi klopov še toliko bolj pomembna. Bivanje v naravi zahteva primerna oblačila in obutev ter uporabo snovi, ki odganjajo mrčes (repelenti). Če klopa opazimo, pa ga moramo čimprej odstraniti. Kadar se na mestu, kamor se je klop prisesal, v sedmih do štirinajstih dneh pokaže rdeč kožni izpuščaj, se postopno širi, a njegov osrednji del bledi, prepoznamo začetno, prvo znamenje borelioze. Kožni madež se lahko pojavi tudi drugje na koži, lahko je eden, lahko jih je tudi več in ni nujno, da je v obliki obroča. Če zdravnik prepozna boreliozo v tej fazi, je zdravljenje z ustreznimi antibiotiki učinkovito. Poleg kožnih madežev je lahko prvi znak borelioze otekla ušesna mečica ali prsna bradavica.

Na spodnji povezavi je dostopen film o klopih in njihovemu iskanju primerne »žrtve«. Kratica v filmu TBE pomeni klopni meningoencefalitis (KME).

http://www.youtube.com/watch_popup?v=wq1nHjIc1B4&vq=large

Spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Zakonodaja od nas zahteva, da vas vprašamo za dovoljenje. Ali se strinjate z uporabo spletnih piškotkov na teh straneh?

EU Cookie Directive Module Information