Testiranje na HIV okužbo

Tveganje za prenos HIV okužbe pri enem nezaščitenem spolnem odnosu s HIV pozitivno osebo je v povprečju 0.2%. Tveganje je večje, če je okužena oseba v začetnem ali v kasnejšem obdobju okužbe, ko je koncentracija virusa v telesnih tekočinah velika (veliko virusno breme). Okužena oseba najpogosteje prenese virus na druge osebe v prvih mesecih po okužbi, ko se zgodi 60% vseh prenosov, ker je takrat najbolj kužna, za okužbo ne ve in se pogosto obnaša promiskuitetno. Če gre za sočasno okužbo z razjedami na spolovilu (npr. genitalni herpes, ulcus durum pri sifilisu), je tveganje za prenos bistveno večje. Najbolj nevarni za prenos so analni spolni odnosi za pasivega udeleženca (receptivni analni odnos). Pri heteroseksualnih vaginalnih spolnih odnosih se virus nekajkrat lažje prenese z okuženega moškega na žensko kot obratno (Tabela 1). Pri intravenskih uživalcih nedovoljenih drog pri souporabi igel obstaja večja nevarnost za prenos hepatitisa B in hepatitisa C kot HIV. Pri enkratnem vbodu z votlo iglo, v kateri je okužena kri, je tveganje za prenos HIV 0.33%, za hepatitis C 3% in za hepatitis B 30%. V Sloveniji se vsa kri krvodajalcev od januarja 1986 testira na HIV.

Tabela 1. Tveganje za prenos HIV glede na okoliščine izpostavljenosti.

Izpostavljenost Odstotoki tveganja (%)
Vbod z iglo, v kateri je okužena kri. 0,33%
Razlitje okužene krvi po poškodovani koži/nepoškodovani sluznici. 0,1%
Souporaba igel in brizg z okuženim IUD.  0.7%
Transfuzija ene vrečke krvi v Sloveniji. 0,0002%
Receptivni analni spolni odnos s HIV poz.  1-3%
Insertivni analni spolni odnos s HIV poz. <0.1%
Receptivni vaginalni spolni odnos s HIV poz. 0.1-0.2%
Insertivni vaginalni spolni odnos s HIV poz. <0.1%
Receptivni oralni spolni odnos s HIV poz. 0.01-0.04%

Za presejalno testiranje serumskih vzorcev na HIV se v Sloveniji uporablja  ELISA 4. generacije. S testi četrte generacije sočasno dokazujejo anti-HIV protitelesa in antigen p-24. Občutljivost testa (sposobnost, da zazna okužbo, ko je le ta dejansko prisotna), je 100%, kar pomeni, da lažno negativnih rezultatov testiranja ni. Specifičnost testa (sposobnost testa, da prepozna neokužene) je ≥99.5%, kar pomeni, da bo 0.5% lažno pozitivnih. Najkrajši čas za testiranje po izpostavitvi je 14 dni (t.i. faza okna), v določenih primerih svetujemo ponovno testiranje čez tri mesece. Presejalno testiranje ne daje pozitivnih/negativnih rezultatov, ampak je interpretacija testa reaktiven oziroma nereaktiven. V primeru, da je presejalni test reaktiven, je potrebno opraviti še potrditveni test. V primeru, da je presejalni test nereaktivna (upoštevana fazo okna!), se smatra, da oseba ni okužena. Testiranje na HIV je možno opraviti pri vsakem izbranem zdravniku, če je urejeno obvezno zdravstveno zavarovanje. Testiranje pri osebnem zdravniku je brezplačno, ni pa anonimno. Poleg tega se je mogoče testirate na več mestih bodisi s plačilom ali brezplačno. Več na http://www.stop-aids.si/index.php/2-uncategorised/272-kje-se-testirati. Nacionalno testirno mesto za brezplačno anonimno testiranje na HIV, hepatitis B in hepatitis C pa je na Infekcijski kliniki za akutne bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana vsak ponedeljek od 12. do 14. ure.

Spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Zakonodaja od nas zahteva, da vas vprašamo za dovoljenje. Ali se strinjate z uporabo spletnih piškotkov na teh straneh?

EU Cookie Directive Module Information