Zaščita pred piki/ugrizi insektov

Insekti so pomembni prenašalci povzročiteljev različnih nalezljivih bolezni (malarije, rumene mrzlice, denge, čikungunje, klopnega meningoencefalitisa, borelioze). Snovi, ki ščitijo pred piki/ugrizi insektov, imenujemo repelenti. Repelente nanesemo na kožo, obleko in druge površine, kjer ustvarjajo vonj, ki odganja mrčes.

Učinkovine v repelentih so lahko sintetične ali naravne. Med naravne repelente spadajo eterična olja in piretrini. Slaba stran uporabe eteričnih olj je hitro izhlapevanje in draženje kože in sluznic. Zaradi tega je njihova uporaba namenjena  predvsem zaščiti prostorov pred insekti. Zaradi prijetnega vonja se dodajajo drugim repelentom. Tudi piretrini so repelenti rastlinskega izvora, a so v zunanjem okolju slabo obstojni, zato nudijo le kratkotrajno zaščito.

Sintetični repelenti so bolj učinkoviti in nudijo daljšo zaščito. Najpogostejši  učinkovini v sintetičnih repelentih sta ikaridin in nekoliko močnejši dietiltoluamid (DEET). Uporabo repelentov  z vsaj 30% koncentracijo DEET-a svetujemo potnikom, ki potujejo na območja, kjer so razširjene bolezni, ki jih prenašajo različne vrste komarjev. Slaba stran uporabe repelentov z visoko koncentracijo DEET-ja je dražilni učinek. Ikaridin je v primerjavi z DEET nekoliko manj agresiven.

Navodila za uporabo repelentov

Pri nanašanju se ravnamo po priloženih navodilih (predvsem glede časa delovanja in ponovnega nanosa).

Repelente nanašamo tudi na oblačila (nekateri puščajo sledi).

Ne nanašamo jih na odrgnine, rane ali vneto kožo.

Bodimo pazljivi, ko jih nanašamo okoli oči, ust in ušes. Če uporabljamo pršilo, ne smemo pršiti neposredno na obraz, ampak si pomagamo z rokami.

Ob močnem znojenju, veliki zračni vlagi ali močnem vetru nanašamo repelente v krajših časovnih razmakih.
Po vsakem kopanju ponovimo nanos repelenta. Nanašamo ga vedno čez zaščitno sredstvo za sončenje ali kakšen drug kozmetični pripravek.

Pri uporabi sintetičnih repelentov pri nosečnicah, dojenčkih in majhnih otrocih moramo biti previdni; o njihovi uporabi se moramo posvetovati z zdravnikom ali farmacevtom.

Otrokom repelente nanaša odrasla oseba.

Ko zaščite ne potrebujemo več, se stuširamo.

Če se pojavijo izpuščaji ali druge večje težave zaradi nanosa repelentov, ki terjajo obisk pri zdravniku, je zelo priporočljivo, da imamo s seboj tudi embalažo repelenta.

Pred piki komarjev se lahko zaščitimo tudi z izbiro svetlejših oblačil z dolgimi rokavi in hlačnicami.

Nekateri komarji so najbolj aktivni ob sončnem vzhodu in zahodu, drugi čez dan. Tudi če smo v zaprtih prostorih, poskrbimo za zaščito. Pred komarji varuje tudi mehanska zaščita, npr. mreže na oknih, okoli postelje.

Spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Zakonodaja od nas zahteva, da vas vprašamo za dovoljenje. Ali se strinjate z uporabo spletnih piškotkov na teh straneh?

EU Cookie Directive Module Information