HIV/AIDS in moški

1. Zdravje moških je pomembno, a mu ne posvečamo dovolj pozornosti.

V večini okolij moški manj verjetno iščejo pomoč zdravnika, kadar jo potrebujejo, kot ženske. Moški se bolj verjetno tvegano vedejo, na primer popivajo, uporabljajo nedovoljene droge ali prehitro vozijo, kar predstavlja tveganje za njihovo zdravje.

S spolno prenosljivimi okužbami se v svetu letno okuži preko 330 milijonov ljudi. Medtem ko so ženske zaradi resnih zapletov po spolno prenosljivih okužbah, na primer neplodnosti in raku materničnega vratu, bolj prizadete, so okužbe pri moških pomemben člen v verigi prenašanja. Oseba z nezdravljeno spolno prenosljivo okužbo, ki je sočasno okužena tudi s HIV, prenese okužbo na druge z nezaščitenimi spolnimi odnosi s 6- do 10-krat večjo verjetnostjo, če pa je neokužena, se s 6- do 10-krat večjo verjetnostjo okuži. Tveganje se poviša na 10- do 300-krat v primeru prisotnosti genitalnih razjed pri sifilisu, mehkemu čankarju ali genitalnemu herpesu. Čeprav večino spolno prenosljivih okužb enostavno ozdravimo z antibiotiki, se mnogi okuženi moški ne zdravijo, odlašajo z zdravljenjem ali pa uporabljajo domača zdravila. V nekaterih okoljih so te bolezni tabu, nekaj, kar dobijo le “umazani” ali predstavniki “nižjega sloja”. V drugih okoljih pa spolno prenosljive bolezni dojemajo kot “častni trak” in dokaz spolne zmage.

2. Moški se s svojim vedenjem bolj izpostavljajo tveganju za okužbo s HIV.

Čeprav je okužba s HIV med ženskami vse pogostejša, okuženi moški, vključno z odraščajočimi fanti, še vedno predstavljajo večino v svetu okuženih s HIV oziroma živečih z aidsom. Moški se v mnogih okoljih manj posvečajo svojemu spolnemu zdravju in varnosti kot ženske. Moški pogosteje pijejo alkohol in uporabljajo druge droge kot ženske, kar jih vodi v nevarno spolnost in zvišuje tveganje prenašanja okužbe s HIV. Moški tudi pogosteje injicirajo nedovoljene droge in s tem tvegajo okužbo z iglami in brizgami, kontaminiranimi s HIV.

Uporaba drog in drugih psihoaktivnih snovi je neposredno povezana s prenašanjem okužb s HIV. Injiciranje nedovoljenih drog je povezano z več kot 5% okužb s HIV v svetu. Uporaba rekreativnih drog, vključno z alkoholom, je tudi povezana z nevarno spolno aktivnostjo, ki ji lahko sledi okužba s HIV. Moški na splošno pogosteje uporabljajo droge in druge psihoaktivne snovi kot ženske. 

Od oseb na svetu, ki injicirajo nedovoljene droge, je štiri petine moških. Za razliko od žensk imajo moški injicirajoči uživalci nedovoljenih drog pogosteje spolne partnerke, ki ne injicirajo drog. Moški tudi pogosteje kot ženske souporabljajo igle in so običajno prvi, ki uporabijo skupen pribor.

3. Moški s svojim vedenjem ženske izpostavljajo okužbi s HIV.

V povprečju  imajo moški več spolnih partnerk kot ženske spolnih partnerjev.


Koliko partnerjev?

Leta 1995 so raziskave, ki jih je v osemnajstih državah koordinirala Svetovna zdravstvena organizacija, pokazale, da so prav v vseh državah moški poročali o večjem številu spolnih partnerjev kot ženske. Kaže, da to velja za vse kulture. Raziskava v Kostariki je pokazala, da 99% žensk ni imelo več kot 5 spolnih partnerjev v življenju, medtem ko je 55% moških trdilo, da so imeli v življenju 6 ali več spolnih partnerk. V Veliki Britaniji je 24% moških poročalo, da so v življenju imeli že 10 ali več spolnih partnerk, medtem ko je toliko partnerjev imelo le 7% žensk.

Velika večina žensk, več kot 90%, navaja, da so bile v preteklem letu zveste le enemu partnerju ali pa da niso imele spolnega partnerja. Tudi za večino moških velja podobno, le da gre za precej nižji delež, blizu 70%.  Ker imajo moški v povprečju več spolnih partnerk in ker je prenos okužbe z okuženega moškega na žensko dvakrat bolj verjeten kot prenos okužbe z ženske na moškega, imajo moški več možnosti, da se sami okužijo s HIV in da okužbo prenesejo tudi naprej. Tako naj bi okužen moški v svojem življenju v povprečju okužil več partnerk kot okužena ženska. 


Okužba s HIV se tudi laže prenese z moškega na žensko kot obratno. Poleg tega s HIV okuženi uživalci drog, ki so večinoma moški, virus lahko prenesejo ne le na svoje partnerje pri uživanju drog pač pa tudi na svoje spolne partnerke in partnerje. Zato s HIV okužen moški verjetno v življenju okuži več ljudi kot okužena ženska. 

4. Nezaščiteni spolni odnosi med moškimi ogrožajo tako moške kot ženske.

Večina spolnosti med moškimi je prikrita. Rezultati raziskav po vsem svetu kažejo, da tudi do šestina moških poroča o tem, da so imeli spolne odnose z drugim moškim. Mnogi moški, ki imajo moške spolne partnerje, imajo spolne odnose tudi z ženskami, svojimi ženami ali drugimi partnerkami, stalnimi ali občasnimi. Zaradi sovražnosti in napačnega gledanja na spolnost med moškimi, številne države niso razvile ustreznih preventivnih ukrepov.

Raziskave po vsem svetu potrjujejo, da ima mnogo fantov in moških spolne odnose z drugimi fanti ali moškimi.

V mnogih predelih sveta so moški, ki imajo spolne odnose z moškimi (MSM), tarča predsodkov in diskriminacije, celo sodnega pregona. Ta socialna stigmatiziranost mnogim moškim in fantom preprečuje priznati, da so izpostavljeni tveganju okužbe s HIV pri spolnih odnosih z drugimi moškimi. To preprečuje tudi razvoj preventivnih kampanj za to skupino. Za MSM-je (po »starem« homoseksualci), so negativna socialna stališča pogosto stresna. Avstralska raziskava je odkrila, da je samomor poskusilo narediti približno 28% mladih moških, ki so imeli raje spolne odnose z moškimi, v primerjavi z 8% mladih heteroseksualnih moških.

Analni spolni odnos je pogosto sestavni del spolnih odnosov med moškimi. Po rezultatih raziskav v različnih okoljih naj bi ga uporabljalo od 30 do 80% moških.

Načini preprečevanja spolnega prenosa okužb s HIV med moškimi in njihovimi partnerkami so: abstinenca, vzajemna zvestoba, spolnost, ki ne vključuje vaginalne in analne penetracije, in uporaba kondomov.

5. Moški morajo posvetiti več pozornosti aidsu, ki lahko prizadene družino.

Očete in bodoče očete moramo vzpodbuditi k razmišljanju o vplivu, ki ga lahko ima njihovo spolno vedenje na njihove partnerke in otroke, vključno z možnostjo vnosa okužbe s HIV v družino in zapuščanjem osirotelih otrok. Moški morajo prevzeti tudi večjo vlogo pri skrbi za družinske člane, okužene s HIV ali zbolele z aidsom.

Raziskave po vsem svetu so tudi pokazale, da moški manj sodelujejo pri oskrbi otrok kot ženske. Delno je to zaradi tega, ker so bolj verjetno zaposleni zdoma, in delno zaradi tega, ker niso niti vzgojeni niti vzpodbujani, da bi skrbeli za bolne. To se tudi odraža v epidemiji aidsa.

Spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Zakonodaja od nas zahteva, da vas vprašamo za dovoljenje. Ali se strinjate z uporabo spletnih piškotkov na teh straneh?

EU Cookie Directive Module Information