Avg
07

Zdravljenje HIV okužb bi se moralo začeti takoj

Pacienti, ki jim ugotovijo HIV okužbo, tudi če so brez kakršnihkoli težav, bi se morali takoj pričeti zdraviti z antiretrovirusnimi zdravili. To so izsledki najnovejše raziskave, v katero je bilo vključenih 4686 HIV pozitivnih pacientov (raziskava START).

Trenutno se ob ugotovitvi HIV okužbe naredijo krvne preiskave, s katerimi ocenijo stopnjo okvare imunskega sistema (koncentracija CD4 celic) in  aktivnost okužbe (koncentracija HIV v plazmi). Z zdravljenjem pričnejo, ko so izpolnjeni določeni kriteriji. Temeljno vodilo pri odločanju o uvedbi zdravljenja je koncentracija CD4 celic (<350/mm3). Če se razvije bolezen, z zdravljenjem pričnejo ne glede na število teh celic.

V preventivi ima poleg varne in odgovorne spolnosti izredno pomembno vlogo zgodnje odkrivanje okuženih. Okužena oseba najpogosteje prenese HIV na druge osebe prve mesece po okužbi, ker je takrat najbolj kužna, za okužbo ne ve in se pogosto obnaša promiskuitetno.

Spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Zakonodaja od nas zahteva, da vas vprašamo za dovoljenje. Ali se strinjate z uporabo spletnih piškotkov na teh straneh?

EU Cookie Directive Module Information