Avg

Virus gripe A(H3N2)v prašičjega izvora v Severni Ameriki

Med julijem 2011 in aprilom 2012 je bilo v ZDA prijavljenih 13 primerov okužb z novim virusom gripe (influenze) A(H3N2)v pri ljudeh iz 6 držav.

Od letošnjega aprila do 9. avgusta 2012 pa je bilo prijavljenih več kot 150 primerov iz 9 držav ZDA, večina primerov iz Indiane (122 oseb) in Ohia (31 oseb). 93% bolnikov je mlajših od 18 let, povprečna starost je 7 let.  Bolezen je pri vseh potekala kot običajna gripa brez zapletov. Bolniki so imeli vročino, kašelj, vneto grlo, izcedek iz nosu, glavobol, bolečine v mišicah, bolezen pa je trajala od 3 do 5 dni.

Bolniki so se najverjetneje okužili pri stiku s prašiči (reja in hranjenje prašičev, čiščenje hlevov…).
Za sedaj je malo informacij o možnosti za širjenje te gripe med ljudmi.

Pri evropskih prašičih še niso zaznali virusa influence A(H3N2)v, prav tako ni še nobenega primera bolezni med ljudmi. Za potnike iz Evrope, ki so v ZDA v stiku s prašiči. obstaja majhno tveganje, da se okužijo.